BLOG

PEJUANG USAHAWAN

Avatar

Aktiviti ATV di Kemensah

26 January 2018 Tarikh keramat ni lahir lah seorang srikandi hebat diberi nama Zurianee... ecewahhhhh 26 jan 2018, kami meraikan ulang tahun ke 31 co founder pejuang usahawan. Dari awal pagi team dah standby siap kan beberapa persiapan. Ada yang turun ke site lebih...

Avatar

7 sifat mazmumah yang kita perlu elakkan

Asyik cerita pasal bisnes je kan. Hari ni kita tukar niche sikit. Saya nak cerita pasal sifat-sifat mazmumah (tercela). Takde lah tukar niche sangat pun sebenarnya. Sebab saya percaya, attitude yang bagus itu bakal menghasilkan hasil yang bagus juga. Jadi penting...

Avatar

Bagaimana memilih rakan kongsi?

Mempunyai rakan kongsi antara langkah dapat kita lakukan dalam mengembangkan lagi perniagaan. Dengan adanya rakan kongsi ia dapat membantu kita dalam meningkatkan lagi nilai dan aset syarikat.   Jika kita melihat pada jenama-jenama besar, kesemua mereka mempunyai...

BLOG

PELABURAN

Avatar

Penemuan kami mengenai Crypto Currency

MUDARAT CRYPTOCURRENCY TANPA KAWALAN Teknologi blockchain dan smart contract adalah teknologi masa depan. Seperti mana teknologi lain, ia mesti berada di bawah kawal-selia dan dapat diaudit. Tepuk dada tanya iman; adakah kita terlibat dengan cryptocurrency sebab ia...

Avatar

Apa itu intrinsic value?

Nilai Intrinsik adalah nilai suatu barang melekat/intrinsik pada barang itu sendiri. Definisi ini merupakan definisi dari Objective/Intrinsic Theory of Value. Sementara istilah nilai intrinsik saham, option, obligasi mengacu kepada nilai dari penerbit saham, option...

Avatar

3 kesalahan pelaburan rumah yang patut kita cegah

Antara 3 kesilapan yang sering pembeli baru lakukan ketika nak beli rumah ialah:-#1 – Cepat Jatuh Cinta – Tanpa Menilai KemampuanApabila dilamun cinta memang susah hendak melupakannya. Kita akan membayangkan betapa syoknya dapat duduk rumah baru dengan perabot-perabot...

Avatar

5 Pelaburan yang mampu membuat anda bersara awal

Apa itu Rat Race? Satu keadaan apabila individu tersangkut dengan kerja akibat dan masalah kewangan. Lebih mudah, sama juga seperti 'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang'. Anda bekerja untuk teruskan hidup dan bayar segala hutang. Jika tidak bekerja, anda...

Avatar

Tips bagi meningkatkan sales

Dalam bisnes, cash flow adalah nadi utama syarikat. Bawa duit masuk dan jaga duit yang keluar adalah sama penting. Macam mana kita nak tingkatkan duit masuk (sales) dan kurangkan duit keluar? Dalam tahun 2017, kita melihat kelembapan ekonomi yang sudah ketara mulai...

Avatar

Stratergic Business Planning

How to do it, RIGHT FROM THE START 😎 Content from Cikgu Cukai Zurianee Zabidi 1. Preparing Financial Statement includes profit and loss and balance sheet 2. Forecast costing for the year 2018 and actual cost to identify the variance 3. Pricing strategy based on...

Avatar

7 Tips Pengurusan Kewangan Individu 2017

1. Penuhkan ilmu di dada tentang ilmu kewangan dan tips pelaburan. - Pengurusan kewangan penting untuk kita tahu hala tuju bisnes kita. Manakala ilmu pelaburan penting untuk kita beranakkan duit kita. - Sampai bila kita nak bekerja untuk duit? Biarlah duit tu bekerja...

BLOG

PERCUKAIAN

Avatar

Case Study Adam

Situasi 1 Adam seorang pekerja di sebuah syarikat oil & gas, berusia 25 tahun. Merupakan graduan dari Universiti Teknologi Petronas. Mula bekerja pada Tarikh 1 November 2015 dengan pendapatan sebanyak RM4,000 (kasar). Jadual gaji bersih adam adalah seperti...

Avatar

JENIS POTONGAN CUKAI INDIVIDU BAGI TAHUN TAKSIRAN 2017

Ramai yang bayar cukai mahal-mahal tu mesti sebab tak tahu tentang #potongan cukai individu ni kan? Sebenarnya banyak je potongan cukai kita boleh dapat. Sebarkan apa yang kami ingin sampaikan. Mungkin akan nampak banyak info, jadi cuma kira ikut emoji 👉🏻💰 ini untuk...

Avatar

Bila Anda Perlu Daftar Sebagai Pembayar Cukai?

Bila anda perlu daftar sebagai pembayar cukai? =============================== . 1. Anda bujang dan gaji anda sudah melebihi RM35,000 setahun. . . 2. Anda berkahwin dan gaji setahun melebihi RM45,000. . . 3. Anda adalah individu yang ada bisnes. . . 4. Pekerja yang...

Avatar

Bagaimana anda boleh di senarai oleh LHDN?

. Anda rasa anda ada masa untuk sakit kepala kalau LHDN datang melawat anda? ============================================ . Ramai yang datang jumpa saya untuk bagitahu diorang disenarai Lembaga. Dapat surat cinta tak berbunga dari LHDN. Kalau yang datang jumpa tu In...

Avatar

5 SEBAB KENAPA USAHAWAN TAKUT MEMBAYAR CUKAI

 Kalau cakap pasal GST atau cukai je, ramai la para usahawan ni mengeluh dan kadang-kadang marah tak tentu pasal. . Marah-marah tu sebab kita tak tahu hakikat sebenar. Takde ilmu yang cukup. . Berapa ramai dari anda para usahawan yang tahu dengan jelas tentang cukai...

Avatar

Kenapa kita wajib declare cukai?

  Kita selalu tengok sesuatu pekara dari sudut negative dan masalah nya. Kita dah program kan dalam minda kita, Buat apa bayar cukai banyak-banyak, kerajaan yang dapat duit tu Buat apa bayar cukai banyak-banyak, baik rolling business duit tu Income aku ni banyak...

Copyright © 2019 by Pejuang Usahawan. All rights reserved.

Telefon:
+603-4162 6197

Emel:
pejuangusahawan@gmail.com

Alamat:
No 310B, Lorong Kedah,
Taman Melawati,
53100, Kuala Lumpur.

Facebook:
Pejuang Usahawan

Youtube:
Pejuang Usahawan

Anda mempunyai soalan mengenai servis kami? Tekan butang di bawah

Hubungi kami melalui whatsapp