Sebenarnya, jawapan bagi persoalan;

…Jawapannya ialah “Pelaburan ILMU”.

Namun, ada segelintir yg skeptikal.

Tambah menyedihkan, ada yang pernah mengalami kerugian beribu-ribu ringgit, tapi apabila dicadangkan menuntut ilmu dengan yuran seratus dua, mengeluh mahal. Walhal, dengan pelaburan seratus dua inilah yang menyelamatkan wang para pelabur hangus terbakar begitu sahaja.

Inilah juga punca kenapa rakyat Malaysia mudah terjebak dengan skim-skim cepat kaya yang “too good to be true”. Lebih suka menyertai porgram-program pelaburan yang menawarkan keuntungan segera berbanding menyertai program-program ilmu kewangan.

Rasa membazir bayar mahal-mahal hanya untuk belajar, tapi sanggup buat personal loan untuk sertai program-program skim cepat kaya, yang akhirnya tersontot.

Pelaburan ilmu merupakan pelaburan yang paling menguntungkan.

Sebagai contoh, pelaburan untuk melahirkan seorang graduan perubatan sebelum menjadi doktor adalah sekitar RM80,000 hingga RM150,00 selama 5 tahun. Dengan “pelaburan ilmu” sebanyak itu, graduan perubatan itu layak menjadi doktor dengan gaji permulaan sekitar RM5,000 sebulan. Jika gajinya tidak meningkat, hanya memerlukan masa dua hingga tiga tahun sahaja untuk “balik modal”, dan selepas itu keuntungan bersih.


e-book-rahsia-overdraft

Dapatkan Buku Rahsia Overdraft tekan butang di bawah bagi pembelian.

Anda mempunyai soalan mengenai servis kami? Tekan butang di bawah

Hubungi kami melalui whatsapp
Share This