1. Buka satu akaun bank untuk company

walaupun kita berniaga secara kecil-kecilan kita wajib mengasingkan duit peribadi daripada duit perniagaan dengan cara membuka akaun bank untuk perniagaan dan mengasingkan wang peribadi anda daripadanya.

2. Rekod setiap transaksi dan simpan setiap dokument dengan baik

Simpan semua rekod transaksi hendak lah direkod. Walaupun hanya dalam excel. Penyata bulanan bank adalah dokumen terpenting dalam perniagaan kita. Dengan penyata inilah kita boleh melihat tahap “kesihatan” perniagaan kita.
Untuk yang nak memohon kemudahan kewangan samada daripada bank atau mana-mana agensi, penyata bank adalah dokumen yang paling penting yang akan disemak untuk menentukan samada kita layak atau tidak

3. Kos Belian (purchase cost)

Kos belian adalah kos yang kita gunakan untuk membeli barang-barang yang kita akan jual atau nama lain nya stock/inventory

Rekod kesemua kos tersebut dengan lengkap contohnya seperti tarikh, item, kuantiti, harga, nama penjual / supplier. Pastikan kita menyimpan resit bagi semua transaksi yang kita buat.

4. Kos Jualan (sales)

Rekod setiap transaksi jualan kita, sama juga seperi belian, untuk setiap jualan, kita perlu rekod maklumat berikut seperti tarikh, item, kuantiti, harga, diskaun (jika ada), nama pembeli. Pastikan setiap transaksi direkod dengan menyimpan resit atau slip pembayaran.

Pastikan duit yang diterima daripada jualan dimasukkan ke dalam bank sekerap yang boleh. Sebaik-baiknya minta pembeli bank-in terus bayaran ke dalam akaun kita.

5. Kos-kos lain (Expenses)

Expenses ialah segala kos yang ditanggung dalam perniagaan selain daripada kos membeli bahan yang related to perniagaan kita (direct cost). Ini termasuklah pengangkutan, postage, printing, bil elektrik/air/telefon, sewa pejabat, gaji pekerja, marketing, packaging, dan sebagainya.

Guna cek untuk membayar bil, gaji pekerja dan supplier supaya transaksi ini boleh kita trace semula jika berlaku kehilangan resit melalui bank statement

6. Ambilan dan Modal

Ambilan dan Modal adalah pertukaran barang jualan dengan akaun peribadi. Contohnya, jika kita ingin mengambil satu produk yang kita jual. ini dikira sebagai ambilan. Begitu juga jika kita mengambil wang daripada akaun perniagaan untuk digunakan secara peribadi. Ini juga wajib direkod.

Modal pula adalah menggunakan wang peribadi untuk kegunaan perniagaan. Ini juga wajib direkod supaya kita tahu berapa banyak modal yang telah kita keluarkan untuk perniagaan kita.

7. Petty cash

Petty cash adalah cash yang kita siap kan untuk pembayaran kepada hal-hal yang emergency contoh nya seperti repair atau maintenance dari kontractor yang kecil-kecil

Tapi sebolehnya kurangkan simpan duit dalam bentuk petty cash melainkan untuk beberapa expenses yang tertentu sahaja. Menyimpan petty cash yang banyak boleh meningkatkan nafsu kita untuk mengambil duit tersebut untuk kegunaan peribadi.

-Ingat kita seharusnya membiasakan diri menyimpan rekod perniagaan yang lengkap walaupun perniagaan kita masih kecil. Dengan menyimpan rekod perniagaan secara konsisten, kita dapat mengkaji untung rugi perniagaan kita, dan memudahkan kita mengembangkan perniagaan anda di masa hadapan.

-Jika perniagaan dah besar nanti, baru fikir mengenai sistem perakaunan yang canggih-canggih. Untuk peniaga kecil, fokus untuk kembangkan perniagaan dan banyakkan cash sales anda. Gunakan sistem menyimpan rekod yang mudah dahulu.

Semoga bermanfaat

Anda mempunyai soalan mengenai servis kami? Tekan butang di bawah

Hubungi kami melalui whatsapp
Share This